AVALON FARM
miniature donkeys


 
  De geschiedenis van de mini ezel

Miniatuur ezels vinden hun oorsprong in het Middellandse-Zeegebied van Noord-Afrika in de oudheid en meer recent op de eilanden SiciliŽ en SardiniŽ aan de westkust van ItaliŽ. Na verloop van tijd werden de verschillen tussen deze twee eilandenpopulaties minder en minder groot, en ze worden nu beschouwd als èèn ras, namelijk de Mediterrane Miniatuur Ezels. In Noord-Amerika heeft men het gewoon over Miniatuur Ezels.

Rasechte Miniatuur Ezels in het Middellandse-Zeegebied zijn snel aan het verdwijnen, gezien de kleine ezels werden vermengd met grotere rassen. Daardoor hebben de  miniatuur ezels in Noord-Amerika een belangrijke genetische waarde. Daar is namelijk geen rassenvermenging gebeurd. Het aantal mini ezels in de VS en Canada  is ook bijzonder toegenomen sinds de eerste dieren in het begin van 1900 naar de VS werden getransporteerd. In de VS zijn nu naar schatting tussen de 17 000 en de 20 000 dieren.

De Mini ezel is een compact, goed geproportioneerd dier met een lief, gezellig karakter. Op volwassen leeftijd (3 jaar) is het dier in staat om een kar te trekken of een pak op de rug te dragen zoals in haar geboorteland SiciliŽ en SardiniŽ het geval was; mini ezels werden er onder andere gebruikt als lastdier in de mijnbouw.

Houders van mini ezels moeten streven naar zo veel mogelijk positieve eigenschappen wanneer ze koppeltjes uitselecteren voor het fokken, om zo de kwaliteit van de mini ezel te behouden, of te verbeteren.

En zelfs de mini ezels die er niet als primus uitkomen hebben een rol te vervullen : alle kleine ezels hebben een rol te spelen als vertederende metgezellen en als openbare ambassadeurs op scholen, beurzen, in optochten en in verpleeghuizen.

De NMDA moedigt fokkers aan te helpen bij het behouden van de structuur en het karakter van de Mini ezelras, door het bijhouden van vorm en functie en daar rekening mee te houden in het fokprogramma. Ongeacht of een mini ezel is geselecteerd voor de fokkerij, show of op het werk, dient er een evenwichtige dier in verhouding en confirmatie te worden nagestreefd. Mini ezel fokkers en eigenaren moeten de praktische redenen achter de rasstandaard begrijpen. Door dit begrip zal bij de selectie van dieren rekening kunnen gehouden worden met de uiterlijkheden die zo belangrijk zijn voor de gezondheid, confirmatie, en vruchtbaarheid van de dieren.

 

 

 

Dirk Hendrickx  -  Vissegatstraat 164  -  3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)  -  Tel-Fax: 02/759 82 91  -  GSM: 0477/345 537  -  info@mini-ezel.be

copyright EDITUS