AVALON FARM
miniature donkeys


 
 
VOEDING
HOOI EN STRO
KRACHTVOER
MINERALEN
WORTELS
STAL / SCHUILHOK
VERZORGING
WEIDE
HOOIRUIF / WATER
VERDERE TIPS
WAT BIJ ZIEKTE
VEULEN OP KOMST
OPVOEDING VEULEN
VOEDING
Onze mini ezels zijn afkomstig uit het Mediterrane gebied, en het hoofdbestanddeel van hun voeding zijn droge grassen. Ook bij ons zijn grassen het hoofdbestanddeel van het voedsel van de ezel. Omdat het klimaat hier kouder en vochtiger is, zijn onze graslanden vaak te rijk aan eiwitten waardoor men moet opletten dat de ezel niet te veel gaat eten. s' Nachts de dieren op stal laten is al een goede maatregel. In de stal kunt u de dieren nog bijvoederen met stro als het nodig is, dit bevat minder eiwitten dan het gras in de wei.
De ezel heeft maar weinig eten en drinken nodig. Het hoofdvoer van de ezel bestaat voornamelijk uit gras, hooi en stro. In de zomer kan de ezel gewoon op een weiland buiten gezet worden en hoeft hij geen extra voer te hebben. Stro kan een ezel onbeperkt eten. Het vult de maag goed en er zitten weinig voedingsstoffen in zodat hij er niet dik van wordt. Hooi mag de ezel maar 700 gram per dag eten.

Als de ezel in de rui is is het goed om haver bij te voeren, hier laat zijn vacht gemakkelijker van los. Wortels mogen veel gegeven worden; dat zorgt voor de toevoer van vitamine A. De ezel mag ongeveer 3 sneetjes brood per dag krijgen, het moet wel oud brood zijn, vers brood is te zacht en daar kan hij blaren van in zijn mond krijgen. Een indicatie dat de ezel op dieet moet, is de dikte van de nek. Wanneer zich een rolletje vet vormt over de hele lengte van de nek, die soms wat gaat doorhangen, is dat een teken dat de ezel te veel eten krijgt.    >>> TOP

HOOI EN STRO
Dit zal in hoofdzaak in combinatie met gras het voedsel zijn voor de wintermaanden.  In de winter zal het geen probleem zijn wanneer de ezel gras eet, het gras is dan niet eiwitrijk.   De hoeveelheid hooi en stro is afhankelijk van het gewicht van de ezel.  Voor een mini-ezel is dit ongeveer tussen de 80 en 90 kg, dit is ook het ideale gewicht hoewel elk dier afzonderlijk moet worden bekeken..  Een rantsoen bestaat uit ongeveer 2 kg hooi en 1 kg stro of graszaadhooi.

Het hooi moet de volgende eigenschappen bezitten : niet te eiwitrijk, goede kwaliteit (geur), en zonder giftige  planten zoals bvb. het Sint-Jakobskruid.  Geef nooit hooi dat beschimmeld is of slecht ruikt; dit laatste wijst op slechte kwaliteit.  Indien het hooi vervangen wordt door voordroog hooi dan moet de portie (hooi) gehalveerd worden naar ongeveer 1 kg. 

Het basisingrediënt van het menu is echter stro. Dat kan gerst-, haver- of tarwestro zijn.
Rogge is minder geschikt, het geeft gemakkelijk aanleiding tot hoefbevangenheid (ontsteking aan de voorbenen) en huidaandoeningen.

Erg belangrijk nog: geef je ezel dagelijks vers water. Een ezel drinkt gemiddeld 18 liter per 24 uur. Vooral in de winter wanneer ze voornamelijk hooi eten. In de zomer eten ze gras en drinken ze minder. >>> TOP


KRACHTVOER

Als de ezel een goede conditie heeft is het af te raden krachtvoer te geven. Krachtvoer is echter geen luxe in de laatste maand van de dracht en tijdens de zoogperiode . Circa 150 gram is voldoende. Door dit krachtvoer vergroot de melkgift. Heeft je ezel een energiebom nodig? Geef dan maïs, al mag je niet meer geven dan een halve kilogram per dag.
Ook suikerbieten doen de ezel goed. Ze bevatten veel suiker, ruwvezel, zijn goed verteerbaar en lekker. Suikerbieten zijn vooral goed voor herstellende, zieke dieren. Net zoals bij maïs moet je wel goed doseren.
>>> TOP

MINERALEN

Mineralen in de vorm van een liksteen zijn vooral in de winter aan te raden. Ze zorgen voor een extra opname van vitamines.

WORTELS

Wortels bevatten veel vitamine A, het is aan te raden enkele wortels per dag te voederen in de winterperiode, in de zomer kan dit ook maar dan is het meer bedoeld als snoepje.  Een ezel mag 1 tot 2 kilogram per dag eten. Wortels bevatten veel vocht en zijn dus ideaal bij vriesweer, dan hoeven de ezels minder te drinken.
>>> TOP

STAL / SCHUILHOK
Ezels kunnen  zowel in de zomer als in de winter buiten gehouden worden als ze de beschikking hebben over een wind- en regendichte schuilruimte. Ezels hebben geen waterdichte vacht, daarom moet er altijd een droge stal of schuilhok voor hen beschikbaar zijn  tegen regen en wind,  sĎ zomers tegen de zon en insecten.  Bij slecht weer  verblijven ze het liefst in de stal.  Iedere ezel moet minimaal  een 6 tal vierkante meter ter beschikking hebben .  De stal moet tochtvrij zijn met een goede ventilatie.  De stal is minimaal langs drie kanten dicht.  Als vierde kant kunt u best gebruik maken van een deur die bestaat uit twee delen zodat de stal maximaal verlucht wordt maar er geen tocht aanwezig is.
De vloer wordt meestal gestrooid met stro, probeer tarwestro te gebruiken daar dit het meeste vocht opneemt van de bestaande soorten stro.
Vlaslemen zijn ook een ideaal product, ze nemen het meeste vocht op van alle strooisels.  Ze zijn afkomstig van de vlasplant die in BelgiŽ, Nederland en Frankrijk wordt geteeld.  De verbrijzelde kernen worden lemen genoemd en zijn 100 % plantaardig, ze worden ook gebruikt als strooisel voor runderen, paarden en andere neerhofdieren.  Dagelijks worden de uitwerpselen weggenomen.  Wekelijks de urineerplaats (en) het natste strooisel verwijderen alsook een Ĺ pak bijstrooien.  Om de vier weken het strooisel volledig verwijderen en de stal grondig schoonmaken.  Vlaslemen kunnen ook vervangen worden door gedorst koolzaadstro, zelfde werkwijze zoals bij vlaslemen. 
Men kan ook houtkrullen gebruiken maar de laatste jaren wordt daar minder gebruik van gemaakt omdat dit moeilijk te composteren is.
>>> TOP


VERZORGING
Een ezel is heel makkelijk te houden maar heeft natuurlijk wat verzorging nodig. Een ezel kan op een stuk grond staan waar een open stalletje in staat. In het stalletje moet een dikke laag stro liggen, hooi om te eten en een klein beetje krachtvoer. Als het dan slecht weer is kan de ezel zelf naar de stal toe lopen als hij daar zin in heeft. De stal van een ezel moet wel altijd droog zijn omdat een ezel heel slecht tegen regen kan. Een paar keer per week moet je de hoeven van de ezel uitkrabben en een viertal keer per jaar moet de hoefsmid komen om de hoeven te bekappen. Bij de wissel van winter naar zomervacht moet je de ezel vaak borstelen om te helpen zijn winterharen kwijt te raken. Het nadeel van een ezel is dat hij er slecht tegen kan om alleen te zijn, hij heeft dus altijd een maatje nodig. Dit kan een andere ezel zijn of een schaap. Verder heeft de ezel elke dag vers drinkwater nodig.

1. Iedere 8 tot 10 weken ontwormen met bijvoorbeeld eqvalan (een middel dat duur is maar wel alle wormen vernietigd) De ezeltjes wegen niet veel dus kun je meerdere ezeltjes ontwormen met 1 spuit. Het is raadzaam daarbij het deskundig advies van een dierenarts te vragen.

2. Zorg voor een beschutte plaats; de ezel kan goed tegen de warmte en de kou maar heeft een hekel aan regen en tocht, een inloopstal of afdak met 3 dichte wanden is voldoende tegen de regen en de warmte.    

3. Iedere 8 tot 10 weken : bekappen van de ezels , het is erg belangrijk dit op tijd te doen omdat de ezel loopt naar z'n hoeven en niet als een paard dat loopt naar z'n benen. Het is heel belangrijk om een hoefsmid te nemen die ervaring heeft met ezels of er de kennis in wil steken omdat de stand van de hoeven heel anders is als bij een paard.

4. Zorg voor elke dag vers leidingwater (gebruik geen grondwater, hierin zitten niet alle mineralen die ze nodig hebben). Een automatische drinkbak is het beste, je hebt altijd vers en koel water.

5. Ent je ezels ieder jaar tegen tetanus en influenza.    

6. Een ander gezelschapsdier, een ezel is een kuddedier en leeft ook niet graag alleen ...

7. Een weide van minimaal 1000m≤ heb je nodig, zodat de dieren ook kunnen rondlopen.
>>> TOP


WEIDE

Voor  twee mini ezels is er ongeveer een 800 vierkante meter ruimte nodig.  Is er niet voldoende gras aanwezig dan kunt u hooi of stro bijvoeren.  Het ideale is meerdere weiden zodat u op geregelde tijdstippen kunt verweiden, de kans op worminfecties  zal dan in grote mate afnemen.  Regelmatig de mest in de weide opscheppen kan goed helpen tegen de wormbesmetting.  Als afsluiting wordt meestal schapengaas gebruikt, de palen worden op ongeveer 2 meter geplaatst.  Gebruik nooit prikkeldraad zodat de ezels zich niet kunnen verwonden.   Ezels eten graag boomschors, daarom moeten er boombeschermers geplaatst worden.   >>> TOP

HOOIRUIF / WATER
In de stal wordt ook een hooiruif of hooinet geplaatst.  Werp het hooi niet op de grond want dan wordt het bevuild en betreden waardoor het niet meer wordt gegeten.  Handig is een waterkraan zodat u dagelijks de stal kunt voorzien van vers drinkwater, plaats de emmer in een emmerhouder die aan de wand wordt gemonteerd.  U kunt ook gebruik maken van een automatische drinkbak met vlotter.    >>> TOP

VERDERE TIPS
 • geef de ezels vooral niet te veel gras. De ezel komt oorspronkelijk van droge en dorre streken en is helemaal niet ingesteld op dit eiwitrijke voedsel. je krijgt te dikke ezels die vaak hoefproblemen krijgen zoals hoefbevangenheid.
 • geef de ezels ook in beperkte mate hooi , maar geef ze liever stro in overvloed, dit vult de maag en houd ze in goede conditie. Een ezel is een veelvraat en zal ook doorgaan tot alles op is.dit geldt vooral voor merries. Staat uw ezel op een weide waar wandelaars voorbijkomen ? Hang dan een bordje 'niet voederen'.
 • voer de ezels ook niet te veel brood of appels want ook hierin zitten veel eiwitten. Een wortel is veel gezonder voor de ezel.
 • voortplanting, wacht met een merrie aandekken totdat ze 3 jaar oud is , de merrie is al op vroege leeftijd vruchtbaar maar is pas helemaal volgroeid als ze 3 jaar oud is, de merrie die te jong gedekt is geeft al haar krachten aan haar veulen en daarbij stopt de volgroeiing van haarzelf wat bij het veulenen wel eens problemen kan geven.
 • geef de ezel regelmatig een goede borstelbeurt. Dit bevordert de doorbloeding van het dier , zeker in de lente heeft de ezel last van haar vacht omdat ze er bijna de gehele zomer over doet om van vacht te verwisselen. Ezels die veel bijten of krabben kun je het beste controleren op ongedierte . Vraag raad aan de dierenarts.
 • geef de ezel een mineralen liksteen, een ezel krijgt vaak door de schaarse voeding niet altijd voldoende mineralen.

>>> TOP
 

ALS JE EZEL ER NIET GOED UITZIET...
 • ezels die moeilijk of langzaam eten /controleren of er geen haken op de tanden zitten dit komt vaak bij oudere dieren voor , de dierenarts of paardentandarts kan dit snel en eenvoudig verwijderen
 • als een ezel kreupel loopt controleer dan eens z'n hoeven; mogelijk is er een ontsteking aanwezig. Controleer ook de kroonrand ( het stukje boven z'n hoef waar de haren beginnen) mocht er een ontsteking zitten kun je dit voorzichtig openmaken met een kapmesje onder de hoef, daarna even ontsmetten je zult zien dat het kreupel zijn dan ook direkt weer over is.ook kan het zijn dat de straal zacht is en last heeft van straalrot dit kan voorkomen wanneer de weide nogal nat is. Een goed middel daarvoor is al bij de paardewinkel te koop.

>>> TOP
 

ER IS EEN VEULEN OP KOMST
De drachtigheidsduur van een ezel is ongeveer 1 jaar en 10 dagen, doordat het dier oorspronkelijk van droge en dorre streken komt is de duur daarop ingesteld , en groeit het vruchtje ook langzaam. Naar het einde van de dracht toe zal het gewicht en de omvang sterk toenemen. De ezel laat eigenlijk niet zoveel merken wanneer het veulen op komst is, maar een oplettend baasje zal toch merken dat de ezel zich anders gaat gedragen. Er zijn ook uiterlijke veranderingen merkbaar :
 1. de uier gaat zwellen,
 2. de ezel zoekt een plekje waar ze rustig alleen kan zijn,
 3. de banden raken wat losser (het gedeelte langs de staartinzet) maar ook dit kan al enkele weken voor de geboorte loszitten
 4. de buik gaat wat ingevallen lijken, je ziet dat het veulen wat verder naar achter komt te liggen,
 5. de tepels zijn opgezwollen en het uiertje is hard, soms zie je de melk lopen. Als dat het geval is wordt het veulen binnen 24 uur geboren.


DE OPVOEDING VAN EEN VEULEN
 • de opvoeding begint al vanaf de eerste dag, haal het veulen aan.
 • laat een veulen zo snel mogelijk wennen aan een halster.
 • vervoer een veulen nooit voor het zes weken oud is. (te belastend voor het beendergestel)

Voor verdere informatie kunt U altijd bij ons terecht!!!!    >>> TOP

 

Dirk Hendrickx  -  Vissegatstraat 164  -  3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)  -  Tel-Fax: 02/759 82 91  -  GSM: 0477/345 537  -  info@mini-ezel.be

copyright EDITUS